Povezani članci

1 komentar

 1. 1

  Peca

  Ukoliko tražite zaposlenje, nemate vezu u državnoj instituciji, prinuđeni ste da potražite rad u privatnom sektoru.
  To i ne bi bilo toliko traumatično da možete uvek da dođete do Poslodavca. Ali oni nemaju često vremena, pa angažuju privatne agencije za zapošljavanje. Ovde ne mislim na trgovce, pekare gde možete doći do vlasnika firme, nego na veće firme, kao recimo „Teledirekt“(„Telemax“) koji angažuju privatne agencije, koje često menjaju nazive iako se nalaze na istoj adresi.
  Posle nekoliko dana vas pozovu na razgovor, obuku, i vi ste srećni što ste najzad dobili kakav-takav posao sa ugovorom i prijavom. Trudite se na poslu, idete na posao bez zakašnjenja, a onda kao grom iz vedra neba, jednog dana posle mesec ili dva meseca, vaši šefovi- vam saopšte da: „Niste realizovali očekivane rezultate i ugovore preko telefona, da odete do administracije i da se razdužite, da od danas ste odjavljeni u PIO ( do vlasnika firme ne možete nikada da dođete jer obično nema adresu kada odete tamo da se požalite kao recimo Telemax, ima samo neko poštansko sanduče u Braće Jerković, a kancelarije i sedište firme nema kao što piše na web sajtu).

  O otkaznom roku nema govora, agencija koja je posredovala vam saopštava da će poslati u firmu sporazumni raskid ugovora, iako ste vi dobili u stvari, otkaz bez najave. Ali, ako želite da dobijete platu koju ste pošteno zaradili, a plata kasni više od mesec dana, taj minimalac, onda morate da potpišete ugovor o sporazumnom raskidu ugovora u kome se navodi da ste vi samo podneli pismeni zahtev za otkaz.

  Iako su vas oni istoga dana exspresno odjavili. Neverovatno, ali istinito!

  Namera je jasna:
  Najpre vas prijave kao nove radnike dok ne dobiju od države novac za nove zaposlene, benefite, za to je potrebno oko 1.5-2 meseca, kada to stigne sekretarici u firmi, oni vas odjave, a šefovi vam saopšte da ste dobili otkaz, dok vi imate dogovore sa klijentima telefonom za taj dan ili neki drugi da pozovete i sigurno niste imali nameru da tako lako ostavljate posao. Odbacuju vas na ulicu kao da ste neko smeće, a ne ljudi!

  Onda nastupa agencija koja je posredovala u zapošljavanju i podelila kolač sa kriminalnom firmom, sastavlja njihov advokat lažni raskid o sporazumnom raskidu ugovora jer je naravno papirološki sve čisto i pravno. Šalje vas sekretarici u firmu koja drsko podmeće da potpišete „otkaz“, iako u stvari piše da ste samo tražili da prekinete sa radom, diskretno vam sugeriše da: „očekujete platu posle mesec dana“- to jest: da ćutite i potpišete ono što vam podmeće na kvarno.

  Kada će se javno progovoriti o ovome kriminalu?

  Odgovori

Napišite Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2023. UGS Nezavisnost. Sva prava zadržana. Powered by AnyDesk Srbija