Pitaj sindikat

 1. 1

  simplicity

  Naše zemlje ponosne!

  Odgovori
 2. 2

  milorad.jovancevic@gmail.com

  Postovani,
  Interesuje me da li radnik koji radi preko Agencije (Ima Ugovor o radu na neodređeno vreme) moze biti clan Vaseg sindikata?
  Hvala

  Odgovori
  1. 2.1

   UGS NEZAVISNOST

   Ukoliko lice ima Ugovor o radu, svakako može biti član sindikata, budući da se po Zakonu o radu smatra da je u radnom odnosu. Potrebno bi bilo samo utvrditi, u zavisnosti od delatnosti poslodavca, u koju bi granu član bio svrstan.

   Odgovori
 3. 3

  sasamilenkovic268@gmail.com

  postovani sindikalci,
  mene zanima,posto sam na korak do penzije,dali ulazi u obracun i vreme (1 god),provedeno kao vojni obveznik,jer sam nasao u jednom od clanova zakona da ulazi.hvala

  Odgovori
  1. 3.1

   UGS NEZAVISNOST

   Prema važećim zakonskim propisima, vreme služenja redovnog vojnog roka ne može se priznati u staž osiguranja, niti se retroaktivnom uplatom doprinosa ovo vreme može regulisati kao staž osiguranja. Karakter služenja vojnog roka uređen je propisima o Vojsci Srbije, pa isključuje mogućnost obaveznog penzijskog osiguranja po pojedinim osnovima, kao što je radni odnos. Međutim, vreme služenja vojnog roka se može priznati u staž osiguranja u određenim situacijama. Naime, kada se svojstvo osiguranika stekne po osnovu obavljanja ugovorenih poslova, po osnovu uključivanja u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i kada se po tom osnovu plati doprinos, iako je taj osiguranik bio na služenju vojnog roka, ima pravo na računanje staža osiguranja.

   Odgovori

Napišite Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2023. UGS Nezavisnost. Sva prava zadržana.