Povezani članci

1 komentar

 1. 1

  Petar Doroslovački

  Javna komunalna preduzeća traže državu!
  Svaka sličnost sa Katalonijom je slučajna.
  U novembru pre par godina država je tražila zbog fiskalne stabilnosti i J(K)P iako su ona u većini slučajeva samodohodovna. Iako prema Ustavu sami raspolažemo rezultatima svog rada, nisu nas pitali, zamrzli su naše plate i od tih tako zamrznutih „odlomili“ još 10%.
  Juče je premijerka (19.10.2017.) saopštila javno da se za razliku od ostalih u javnom sektoru, javnim preduzećima neće povećavati plata. Odnosno, nećemo imati priliku kao ostali koji su pored nas doprineli rastu od 3%, da nam se vrati deo profita koji je država „preko naših leđa“ ostvarila.
  Premijerka je „slučaj J(K)P“ obrazložila sa time da naša J(K)P treba prvo da budu profitabilna, te da iz tog profita obezbede povećanje plata. Prema zakonima koje je donela država, ako se profit i ostvari, on onda prema „pravičnim“ procentima ide državi, lokalnoj samoupravi i ono što ostane – ide u akumulaciju preduzeća, i ako od toga nešto ostane ide na podmirenje gubitaka preduzeća iz prethodnih godina, pa ako nešto i nakon toga ostane, e to ide na povećanja plata zaposlenima. Ali, vidi vraga, ne može ići na povećanje plata jer su one za svakog pojedinačno zaposlenog i u masi – zamrznute.
  Zato treba da se založimo i mi za profitalno upravljanje, organizovanje i rukovođenje J(K)P.
  Taj profit podrazumeva:
  1. Neka je masa sredstava i dalje zamrznuta, ali nemojte nakon odlaska zaposlenih u penziju ili otkaza zakonski zahtevati da se taj deo sredstava uplaćuje državi, neka služi za motivaciju preostalih koji danas rade umesto onih koji su otišli
  2. Neka je masa sredstava i dalje zamrznuta, ali nemojte da nam uzimate 10% od plata
  3. Neka je masa sredstava i dalje zamrznuta, ali „otkočite“ klauzulu zakona da su ništavne odredbe koje omogućuju povećanje pojedinačnih zarada zaposlenih, osim u slučaju vertikalnog napretka, jer su pored rukovodilaca, važni za naš sistem i stručnjaci i majstori i šljakači koji na ulicama i domaćinstvima svojim radom predstavljaju J(K)P
  4. Neka je masa sredstava i dalje zamrznuta, ali depolitizujte J(K)P tako što im nećete (u)trpa(va)ti putem fleksibilnih oblika zapošljavanja one kojima je najveće radno iskustvo lepljenje plakata, podela letaka, door to door, telefonsko ubeđivanje da je najbolje ono i oni
  5. Neka je masa sredstava i dalje zamrznuta, ali imajte u vidu da je značenje profita i ono što nije materijalno opipljivo – a to je da zaposleni vodovoda, kanalizacije, čistoće … NON-STOP rade da bi naši potrošači, korisnici bili zadovoljni i OBIMOM i KVALITETOM komunalnih usluga.
  I konačno, neka država prema svima bude ista – a ne majka prema njenim JP, a maćeha prema JKP. Neka država bude prema svima ista – isti platni razredi i iste osnovne plate po složenosti poslova u JP i JKP od 2018. godine, pa makar i zaboravili ogromne razlike do sada u njihovoj visini na štetu nas, malih, običnih komunalaca koje iscrpno opslužujemo isto takve građanke i građane.

  Odgovori

Napišite Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2023. UGS Nezavisnost. Sva prava zadržana. Powered by AnyDesk Srbija