O nama

GS trgovine „Nezavisnost“ je nezavisna, nevladina organizacija zaposlenih u sektoru trgovine koja štiti njihove interese i prava u oblasti rada.

GS trgovine „ Nezavisnost osnovan je 1996 godine. Okuplja zaposlene u oblasti velikoprodaje i maloprodaje, sektoru bankarstva i osiguranja, kao i u sektoru usluga koja nisu u službi državne i lokalne uprave.

Imamo registrovane sindikate u skoro svim trgovinskim lancima i kompanijama iz ove delatnosti.

GS trgovine je član Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost“.

PISMO ČLANSTVU

Poštovane koleginice i kolege,

Delatnost trgovine u kojoj smo zaposleni ostvaruje više od 30% ukupnog prihoda Srbije i zapošljava oko 20% od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. U zvaničnim državnim dokumentima stoji konstatacija da se ni u jednom sektoru privrede ne odigravaju tako intenzivne promene kao što je slučaj sa trgovinom robom i uslugama, kao i da je trgovina najvitalniji i najsenzibilniji sektor u odnosu na okruženje koje je podložno stalnim promenama.

Mi, zaposleni u trgovini, dobro znamo koliko je ovaj sektor značajan za privredu zemlje, kao što znamo i da trgovine nema bez ljudi. Takođe znamo i da zadovoljnih kupaca ne može biti bez zadovoljnih prodavaca, a oni pak ne mogu biti zadovoljni ukoliko nisu ispunjeni bar minimalni uslovi za dostojanstvene uslove rada i pravičnu zaradu.

Da li ste zadovoljni svojim radnim mestom, uslovima rada, visinom zarade, odnosom nadređenih prema vama?

Smatrate li da, zbog sveopšteg siromaštva, morate da trpite i ćutite, jer je „broj nezaposlenih toliki da neko jedva čeka da uskoči na vaše mesto“?

Da li vam je plaćen prekovremeni rad, imate li pristojnu naknadu za topli obrok i regres?

Da li dolazite na posao iscrpljeni, jer se ne poštuju standardi smenskog rada ili bolesni, pošto sebi ne možete da priuštite izostanak sa posla zbog bolovanja?

Granski sindikat trgovine „Nezavisnost“ formiran je kako bi udruženi, zajedničkim snagama ostvarili i zaštitili prava zaposlenih u trgovini. Mi smo vaše koleginice i kolege, delimo istu sudbinu i ne možemo ćutke da prihvatimo status lako zamenjivih oruđa za rad. Nismo oruđe, već aktivni učesnici i zahvaljujući našem radu i zalaganju delatnost trgovine predstavlja bitan činilac u stvaranju ukupnih prihoda zemlje, a zauzvrat očekujemo pristojan tretman zaposlenih i pravičnu zaradu.

Ne pristajemo na svakodnevno kršenje zakona, normi i običaja struke. Ne pristajemo na ucene, pritiske, samovolju i bahatost nadređenih, neplaćeni prekovremeni rad ili rad na crno. Imamo znanja i veštine koje želimo da podelimo sa vama. Imamo stručne službe koje će vam pomoći u rešavanju pojedinačnih i kolektivnih problema. Imamo snagu i volju da se suočimo sa postojećim problemima, nepravdom, nezakonitošću kojom smo okruženi. I imamo optimizam, jer verujemo da su promene moguće i da dostojanstven rad ne mora da bude stvarnost nekih drugih zemalja. To može biti i naša stvarnost ako delujemo udruženo i ako delujemo složno.

Naša snaga je u brojnosti i organizovanom delovanju, zato vas pozivamo da nam se pridružite kako bismo udruženim snagama započeli rešavanje problema i omogućili svima dostojanstven rad.

Granski sindikat trgovine
„Nezavisnost“

2017 Izrada Canatlantic, Beograd; Powered By WordPress