Pitaj sindikat

  1. 1

    milorad.jovancevic@gmail.com

    Postovani,
    Interesuje me da li radnik koji radi preko Agencije (Ima Ugovor o radu na neodređeno vreme) moze biti clan Vaseg sindikata?
    Hvala

    Odgovori
    1. 1.1

      UGS NEZAVISNOST

      Ukoliko lice ima Ugovor o radu, svakako može biti član sindikata, budući da se po Zakonu o radu smatra da je u radnom odnosu. Potrebno bi bilo samo utvrditi, u zavisnosti od delatnosti poslodavca, u koju bi granu član bio svrstan.

      Odgovori
  2. 2

    sasamilenkovic268@gmail.com

    postovani sindikalci,
    mene zanima,posto sam na korak do penzije,dali ulazi u obracun i vreme (1 god),provedeno kao vojni obveznik,jer sam nasao u jednom od clanova zakona da ulazi.hvala

    Odgovori
    1. 2.1

      UGS NEZAVISNOST

      Prema važećim zakonskim propisima, vreme služenja redovnog vojnog roka ne može se priznati u staž osiguranja, niti se retroaktivnom uplatom doprinosa ovo vreme može regulisati kao staž osiguranja. Karakter služenja vojnog roka uređen je propisima o Vojsci Srbije, pa isključuje mogućnost obaveznog penzijskog osiguranja po pojedinim osnovima, kao što je radni odnos. Međutim, vreme služenja vojnog roka se može priznati u staž osiguranja u određenim situacijama. Naime, kada se svojstvo osiguranika stekne po osnovu obavljanja ugovorenih poslova, po osnovu uključivanja u obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje i kada se po tom osnovu plati doprinos, iako je taj osiguranik bio na služenju vojnog roka, ima pravo na računanje staža osiguranja.

      Odgovori
  3. 3

    stevic.darko80@gmail.com

    U mesecu julu sam imao 198 radnih sati (od čega 168 redovnog radnog vremena i 30 sati prekovremenog rada) i primio sam veću platu u odnosu na mesec avgust u kome sam radio 209 sati ( od čega 184 redovnog radnog vremena i 25 prekovremena sata uz 14 sati noćnog rada). Interesuje me da li je normalno da radim više za manje para jer me u obračunskoj ubedjuju da je to tako normalno,da se to tako obračunava…Na obračunskoj listi za oba meseca stoji identična bruto zarada (u paru) stim što je mesec jul imao 21 radni dan (168 sati) a mesec avgust 23 radna dana (184 sata).Pitanje za Vas glasi:Da li su meni smanljili platu ili sam ja glup pa ne mogu da shvatim i da je to normalno da radim više za manje para?

    Odgovori
    1. 3.1

      UGS NEZAVISNOST

      Poštovani,

      Zarada se određuje u skladu sa zakonom, opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu. Zarada se po osnovu zakona sastoji od zarade za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, zarade po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca, i drugih primanja po osnovu radnog odnosa.

      Kao što je napred rečeno, ugovorom o radu mora biti definisana zarada I ona može biti definisana kao zarada za prosečno radno vreme od 174 sata mesečno ili kao proizvod broja sati rada u toku meseca I vrednosti radnog sata. U pogledu zarade, ugovor o radu mora da sadrži sledeće elemente:

      1) novčani iznos osnovne zarade na dan zaključenja ugovora o radu;

      2) elemente za utvrđivanje osnovne zarade, radnog učinka, naknade zarade, uvećane zarade i druga primanja zaposlenog;

      Radi davanja preciznijeg odgovora bilo bi neohodno pogledati kako je zarada definisana ugovorom o radu, i da li je ugovorena u fiksnom iznosu za svaki mesec, i kako je izvršen obračun zarade, ali u svakom slučaju glavno pitanje je da li je poslodavac uredno obračunao vaš rad u toku meseca avgusta, odnosno da li Vam je obračunao prekovremeni i noćni rad, u skladu sa zakonom.

      Odgovori
  4. 4

    duo2.wz@gmail.com

    Zdravo, da li moze sindikat da ponisti konkurs?

    Odgovori
    1. 4.1

      UGS NEZAVISNOST

      Poštovani,

      Kakav i koji konkurs?

      Odgovori
      1. 4.1.1

        duo2.wz@gmail.com

        Konkurs za zaposljavanje (konkretno u skolu), posle 2 godina u sporu sa sudum dobili smo u sudu, direktor sad se seti posle 2 godine da ponisti konkurs preko sindikata kao da nije uze misljenje sindikata, i sindikat skole trazio da se ponisti konkurs. (U slucaju su dve sindikata u to skolu, kad je zavrsio konkurs uzeo jednu misljenje sindikata, sada cini mi se da drugi sindikat usao u igru da ponisti konkurs koj bio pre 2 godine) da li je to moguce!?
        Hvala!

        Odgovori
        1. 4.1.1.1

          UGS NEZAVISNOST

          Poštovani,

          Pitanje nije najjasnije, ali ukoliko neko lice smatra da je oštećeno na konkursu, isto to lice može poništi konkurs, preko suda, podnošenjem tužbe.

          (ali, ako želite precizan odgovor, bilo bi dobro da nam dostavite dokumentaciju.)

          S poštovanjem,

          Odgovori

Napišite Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2023. UGS Nezavisnost. Sva prava zadržana. Powered by AnyDesk Srbija